suomeksi | in English | på svenska
 
 
 
  Ajankohtaista > Järjestöt pakolaispäivänä: Pakolaisilla oikeus turvaan ja perhe-elämään  
 
Turvapaikkamenettely
Turvapaikanhakijan asema
10 väitettä ja faktaa turvapaikanhakijoista
Turvapaikka- ja pakolaistilastoja
Käsitteitä
10 kovaa faktaa pakolaisuudesta
Yksintulleet turvapaikanhakijalapset
Perheenyhdistäminen
Lapsen etu-selvitys 2015
EU:n turvapaikkapolitiikka
Yleinen oikeudellinen neuvonta -selvitys 2017
Lainsäädäntöä
Linkit
Paperittomat-hanke
Ihmisiä muuttoliikkeessä -sivusto
 
Pakolaisneuvonta ry on kansalaisjärjestö, joka antaa oikeudellista apua ja neuvontaa turvapaikanhakijoille, pakolaisille ja muille ulkomaalaisille Suomessa. Lisäksi yhdistys toimii turvapaikanhakijoiden, pakolaisten ja muiden maahanmuuttajien aseman parantamiseksi Suomessa sekä seuraa Euroopan unionin turvapaikka- ja pakolaispolitiikan kehitystä.
Järjestöt pakolaispäivänä: Pakolaisilla oikeus turvaan ja perhe-elämään
19.06.2012

Keskiviikkona 20.6. vietetään YK:n kansainvälistä pakolaispäivää. Suomalaiset pakolaisjärjestöt haluavat kiinnittää huomion pakolaisuuden pitkittymiseen ja perheenyhdistämislainsäädännön epäkohtiin.

”Eri puolilla maailmaa on yhä suurempi määrä nuoria, jotka ovat eläneet koko elämänsä pakolaisleireillä”, kertoo Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Kim Remitz. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n rekisteröimistä pakolaisista kolme neljäsosaa on elänyt maanpaossa vähintään viisi vuotta.

Myös Suomen pakolaiskiintiöön jo valitut joutuvat odottamaan vuosia Suomeen saapumista. Suomi on sitoutunut ottamaan 750 kiintiöpakolaista vuodessa, mutta sitoumusta ei ole pidetty, sillä kunnat eivät ota pakolaisia vastaan riittävästi. ”Vetoamme kuntien päättäjiin, jotta he avaisivat ovensa pakolaisille. Tällä hetkellä ihmisten elämästä menee leireillä vuosia hukkaan, ja kotoutuminen Suomeen hidastuu”, Remitz muistuttaa.

Myös perheenyhdistäminen on ehdoton edellytys kansainvälistä suojelua saavien kotoutumiselle. Viimeaikaisten tiukennusten vuoksi hakemusmäärät ovat romahtaneet ja kielteisiä perheenyhdistämispäätöksiä tehdään erittäin paljon. ”Nykyisin pelkän hakemuksen vireille laittaminen on lähes mahdotonta”, toteaa Pakolaisneuvonta ry:n lakimies Pauliina Ratilainen

Nyt olisi tarpeellista selvittää, millaisia vaikutuksia jo tehdyillä kiristyksillä on ollut kansainvälistä suojelua saavien perheenyhdistämiseen ja kotoutumiseen. ”Kiristykset ovat kohdistuneet erityisen kohtuuttomasti lapsiin. Perhe-elämän suoja on kuitenkin perustuslaissa ja kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa turvattu oikeus”, Ratilainen painottaa.

Vuoden 2011 aikana 4,3 miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan kodistaan konfliktin tai vainon vuoksi. Heistä 800 000 pakeni toiseen maahan ja 3,5 miljoonaa oli maansisäisiä pakolaisia.

UNHCR:n raportti: A Year of Crises, UNHCR Global Trends 2011
 
 

Lisätietoja:

Pauliina Ratilainen, lakimies, Pakolaisneuvonta ry, p. 050 55 27 157
Kim Remitz, toiminnanjohtaja, Suomen Pakolaisapu ry, p. 040 541 5453
paperittomat_220px.png
muuttoliikkeessa_banneri.jpg
facebook_pan_2.png
10_vaitetta_ja_faktaa_banneri.jpg
10_faktaa_banneri_FI.jpg
ecre_logo.png
unhcr_w160px_logo.jpg