suomeksi | in English | på svenska
 
 
 
  Ajankohtaista > Perheenyhdistämisen ABC: miksi sitä ei tulisi enää vaikeuttaa?  
 
Turvapaikkamenettely
Turvapaikanhakijan asema
10 väitettä ja faktaa turvapaikanhakijoista
Turvapaikka- ja pakolaistilastoja
Käsitteitä
10 kovaa faktaa pakolaisuudesta
Yksintulleet turvapaikanhakijalapset
Perheenyhdistäminen
Lapsen etu-selvitys 2015
EU:n turvapaikkapolitiikka
Yleinen oikeudellinen neuvonta -selvitys 2017
Lainsäädäntöä
Linkit
Paperittomat-hanke
Ihmisiä muuttoliikkeessä -sivusto
 
Pakolaisneuvonta ry on kansalaisjärjestö, joka antaa oikeudellista apua ja neuvontaa turvapaikanhakijoille, pakolaisille ja muille ulkomaalaisille Suomessa. Lisäksi yhdistys toimii turvapaikanhakijoiden, pakolaisten ja muiden maahanmuuttajien aseman parantamiseksi Suomessa sekä seuraa Euroopan unionin turvapaikka- ja pakolaispolitiikan kehitystä.
Perheenyhdistämisen ABC: miksi sitä ei tulisi enää vaikeuttaa?
30.03.2016

Tiesitkö, että perheenyhdistäminen on jo nyt todella vaikeaa, monelle pakolaiselle jopa mahdotonta?

Kerromme sarjakuvan avulla, miten monimutkaista perheen yhteen saattaminen on jo nyt. 
Kuvitteellisen perhe Karzain tytär on saanut Suomesta turvapaikan. Pakistanissa paossa elävä perhe hakee perheenyhdistämistä. Koko prosessin ajan perheen tulee maksaa kaikki kulut itse.
 

  


Ennen edellisiä perheenyhdistämiskiristyksiä Suomessa asuva perheenjäsen, eli perheenkokoaja, sai panna hakemuksen vireille hakijoiden puolesta. Nykyään oleskelulupahakemuksen perhesiteen perusteella voi panna vireille ainoastaan ulkomailla asuva hakija itse.


 


Perheenyhdistämistä on haettava henkilökohtaisesti lähimmästä Suomen suurlähetystöstä. Jokaisen perheenyhdistämistä hakevan henkilön – myös lasten – on oltava asiakirjoineen läsnä lähetystössä. Hakeakseen perheenyhdistämistä perheen on oleskeltava laillisesti siinä maassa, missä Suomen suurlähetystö sijaitsee. 
Perheenyhdistämistä varten jokaisella perheenjäsenellä on oltava virallinen, voimassa oleva henkilöllisyystodistus ja muita asiakirjoja. Monissa sotien tai konfliktien runtelemissa maissa todistusten saaminen voi pakolaiselle olla mahdotonta. 

Kun perheenyhdistämishakemus on jätetty, perhe useimmiten palaa koti- tai oleskelumaahansa odottamaan prosessin etenemistä. 
 

Perheenyhdistämishakemuksen käsittelyä varten tarvitaan usein lisäselvityksiä. Suullinen kuuleminen eli haastattelu tehdään, jos oleskeluluvan myöntämisen perusteista ei muuten saada riittävää selvyyttä. Hakijoiden biologinen side perheenkokoajaan voidaan tarkastaa DNA-tutkimuksella, ja hakijan iän selvittämiseksi voidaan tehdä oikeuslääketieteellinen tutkimus. Tutkimuksia varten hakijat joutuvat matkustamaan uudelleen lähetystöön. 
 

Mikäli hakijat täyttävät perheenyhdistämiselle asetetut kriteerit, heille ilmoitetaan myönteinen päätös. Tämän jälkeen he voivat matkustaa Suomeen. Hakijoiden tulee kattaa kaikki hakemiseen, matkoihin ja asiakirjoihin liittyvät kulut itse, mikä usein johtaa Suomessa olevan perheenkokoajan velkaantumiseen. 
Hallitus on nyt vaikeuttamassa perheenyhdistämistä entisestään. Hallitus kaavailee toimeentuloedellytyksen laajentamista myös pakolaisille, mikä tekisi jo nyt vaikeasta hakuprosessista käytännössä mahdotonta. Lakiesitys on etenemässä eduskuntaan huhtikuussa. 
Vielä ehdit vedota sisäministeri Petteri Orpoon: pakolaisten perheenyhdistämistä ei saa enää vaikeuttaa! https://www.amnesty.fi/vetoomukset/aitia-ikava-perheenyhdistamista-ei-saa-vaikeuttaa-entisestaan/ 
 
Teksti: Suomen Pakolaisapu / Nelli Sinisaari
Kuvitus: Suomen Pakolaisapu / Anna Kalso
 
paperittomat_220px.png
muuttoliikkeessa_banneri.jpg
facebook_pan_2.png
10_vaitetta_ja_faktaa_banneri.jpg
10_faktaa_banneri_FI.jpg
ecre_logo.png
unhcr_w160px_logo.jpg