suomeksi | in English | på svenska
 
 
 
  Ajankohtaista > Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Italian pakolaisten palauttamisesta Libyaan  
 
Turvapaikkamenettely
Turvapaikanhakijan asema
10 väitettä ja faktaa turvapaikanhakijoista
Turvapaikka- ja pakolaistilastoja
Käsitteitä
10 kovaa faktaa pakolaisuudesta
Yksintulleet turvapaikanhakijalapset
Perheenyhdistäminen
Lapsen etu-selvitys 2015
EU:n turvapaikkapolitiikka
Yleinen oikeudellinen neuvonta -selvitys 2017
Lainsäädäntöä
Linkit
Paperittomat-hanke
Ihmisiä muuttoliikkeessä -sivusto
 
Pakolaisneuvonta ry on kansalaisjärjestö, joka antaa oikeudellista apua ja neuvontaa turvapaikanhakijoille, pakolaisille ja muille ulkomaalaisille Suomessa. Lisäksi yhdistys toimii turvapaikanhakijoiden, pakolaisten ja muiden maahanmuuttajien aseman parantamiseksi Suomessa sekä seuraa Euroopan unionin turvapaikka- ja pakolaispolitiikan kehitystä.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Italian pakolaisten palauttamisesta Libyaan
23.02.2012

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) tämänpäiväisen tuomion mukaan Italia rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimusta ja erityisesti palautuskiellon periaatetta palauttamalla kansainvälisiltä vesiltä pelastamansa pakolaiset takaisin Libyaan. Palautuskiellon periaatteen mukaan ketään ei saa palauttaa alueelle, jossa häntä uhkaa kidutus, epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

Hirsi vs. Italia -tapaus koskee vuonna 2009 kansainvälisillä vesillä tapahtunutta välikohtausta, jossa Italian rajavartiosto pelasti ensin 200 somalialaista ja eritrealaista veneistään, mutta vei heidät sitten takaisin Libyaan selvittämättä, ovatko nämä suojelun tarpeessa. Palautettuja kuultu eikä heille kerrottu, mihin heitä oltiin viemässä. Pakolaisten joukossa oli myös lapsia ja raskaana olevia naisia.

EIT tuomitsi Italian rikkoneen kolmea perusperiaatetta: Palautuskieltoa, oikeutta tehokkaaseen muutoksenhakuun sekä joukkokäännytyksen kieltoa.

"Tuomio vahvistaa sen, etteivät valtioiden Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaiset velvollisuudet rajoitu Euroopan rajojen sisäpuolelle. Valtiot eivät voi hylätä periaatteitaan, arvojaan ja sitoutumuksiaan ihmisoikeuksien puolustamisesta toimimalla rajojensa ulkopuolella näitä vastaan," sanoo eurooppalaisten pakolaisjärjestöjen kattojärjestön ECRE:n vt. pääsihteeri Allan Leas.

Lue ECRE:n ja italialaisten pakolaisjärjestöjen tiedote kokonaisuudessaan:

Push-backs to Libya: Italy condemned by the European Court of Human Rights

Lisätietoja:
Reetta Helander, tiedottaja, etunimi.sukunimi@pakolaisneuvonta.fi, p. 045 318 6213

paperittomat_220px.png
muuttoliikkeessa_banneri.jpg
facebook_pan_2.png
10_vaitetta_ja_faktaa_banneri.jpg
10_faktaa_banneri_FI.jpg
ecre_logo.png
unhcr_w160px_logo.jpg