suomeksi | in English | på svenska
 
 
 
  Ajankohtaista > Turvapaikanhakijoiden määrä nousi teollistuneissa maissa - Suomessa laski  
 
Turvapaikkamenettely
Turvapaikanhakijan asema
10 väitettä ja faktaa turvapaikanhakijoista
Turvapaikka- ja pakolaistilastoja
Käsitteitä
10 kovaa faktaa pakolaisuudesta
Yksintulleet turvapaikanhakijalapset
Perheenyhdistäminen
Lapsen etu-selvitys 2015
EU:n turvapaikkapolitiikka
Yleinen oikeudellinen neuvonta -selvitys 2017
Lainsäädäntöä
Linkit
Paperittomat-hanke
Ihmisiä muuttoliikkeessä -sivusto
 
Pakolaisneuvonta ry on kansalaisjärjestö, joka antaa oikeudellista apua ja neuvontaa turvapaikanhakijoille, pakolaisille ja muille ulkomaalaisille Suomessa. Lisäksi yhdistys toimii turvapaikanhakijoiden, pakolaisten ja muiden maahanmuuttajien aseman parantamiseksi Suomessa sekä seuraa Euroopan unionin turvapaikka- ja pakolaispolitiikan kehitystä.
Turvapaikanhakijoiden määrä nousi teollistuneissa maissa - Suomessa laski
28.03.2012

  Uudet konfliktit Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä sekä vanhojen konfliktien paheneminen esimerkiksi Afganistanissa nostivat turvapaikanhakijoiden määrää teollistuneissa maissa vuonna 2011. Hakijamäärä nousi 20 prosenttia edellisvuodesta.

Pohjoismaissa turvapaikanhakijoiden määrä sen sijaan pieneni (paitsi Islannissa). Tämä käy ilmi YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tuoreesta raportista.
Somalipakolaisia Libyassa. Kuva: UNHCR

Raportin mukaan turvapaikkahakemuksia jätettiin 441 300 vuonna 2011. Raportti kattaa 44 teollistunutta maata. Suurinta kasvu oli Etelä-Euroopassa kuten Italiassa, Maltalla ja Turkissa.

"Turvapaikanhakijoiden suurempi määrä osoittaa selkeästi, että vuosi 2011 oli hyvin vaikea monille ihmisille maailmassa. On kuitenkin hyvä asettaa luvut mittasuhteisiin. Turvapaikanhakijoiden määrä teollistuneissa maissa on yhä pienempi kuin Dadaabin pakolaisleirin asukkaiden määrä Keniassa," muistuttaa pakolaiskomissaari António Guterres.

Turvapaikanhakijoiden suurimmat lähtömaat olivat Afganistan, Kiina ja Irak. Viisi eniten turvapaikkahakemuksia vastaanottavaa maata olivat Yhdysvallat (74 000), Ranska (51 900), Saksa (45 700), Italia (34 100) ja Ruotsi (29 600).

Pohjoismaissa turvapaikanhakijoiden määrä laski

Vastoin yleistä suuntausta Pohjoismaissa turvapaikanhakijoiden määrä laski vuonna 2011. Suomessa ja Tanskassa hakijamäärä laski 23 prosenttiyksikköä. Norjassa ja Ruotsissa laskua oli vähemmän: seitsemän ja kymmenen prosenttiyksikköä. Islannissa hakijoita oli edellisvuotta enemmän, mutta määrä oli edelleen hyvin pieni yhteensä 70 turvapaikanhakijaa.

Suomeen turvapaikanhakijoita saapui 3080 vuonna 2011. Eniten hakijoita saapui Irakista (586), Somaliasta (356), Venäjältä (296) ja Afganistanista (284).

Lue koko raportti: Asylum Levels and Trends in Industrialized Countries 2011


paperittomat_220px.png
muuttoliikkeessa_banneri.jpg
facebook_pan_2.png
10_vaitetta_ja_faktaa_banneri.jpg
10_faktaa_banneri_FI.jpg
ecre_logo.png
unhcr_w160px_logo.jpg