suomeksi | in English | på svenska
 
 
 
  Paperittomat-hanke  
 
Turvapaikkamenettely
Turvapaikanhakijan asema
10 väitettä ja faktaa turvapaikanhakijoista
Turvapaikka- ja pakolaistilastoja
Käsitteitä
10 kovaa faktaa pakolaisuudesta
Yksintulleet turvapaikanhakijalapset
Perheenyhdistäminen
Lapsen etu-selvitys 2015
EU:n turvapaikkapolitiikka
Yleinen oikeudellinen neuvonta -selvitys 2017
Lainsäädäntöä
Linkit
Paperittomat-hanke
Ihmisiä muuttoliikkeessä -sivusto
 
Pakolaisneuvonta ry on kansalaisjärjestö, joka antaa oikeudellista apua ja neuvontaa turvapaikanhakijoille, pakolaisille ja muille ulkomaalaisille Suomessa. Lisäksi yhdistys toimii turvapaikanhakijoiden, pakolaisten ja muiden maahanmuuttajien aseman parantamiseksi Suomessa sekä seuraa Euroopan unionin turvapaikka- ja pakolaispolitiikan kehitystä.
Paperittomat-hanke
02.05.2012

Paperittomat -hanke on vuonna 2012 aloitettu Pakolaisneuvonta ry:n hanke, jossa tarjotaan paperittomille ja paperittomia kohtaaville oikeudellista neuvontaa sekä tiedotetaan paperittomien oikeuksista. Hankkeessa tehdään myös oikeudellista selvitystyötä, vaikuttamistyötä sekä koulutetaan paperittomuudesta. Hankkeessa työskentelevät projektikoordinaattori ja lakimies.

Kuka paperiton on?

Paperiton on henkilö, joka elää maassa vailla laillista oleskeluoikeutta. Paperittoman oleskelu ei ole virallisesti viranomaisten tiedossa tai sallimaa. Suomessa on myös paperittomien kanssa rinnasteisessa asemassa olevia ihmisiä. Heillä on oikeus oleskella Suomessa, mutta ei oikeutta sosiaali- ja terveyspalveluihin. Pelkkä passin tai muun henkilöllisyystodistuksen puuttuminen ei tee ihmisestä paperitonta. Turvapaikanhakijat eivät ole paperittomia, sillä heillä on lupa oleskella Suomessa turvapaikkahakemuksen käsittelyn ajan.

Paperittomuuden takaa löytyy joukko erilaisia ihmisiä, jotka ovat paperittomia eri syistä. Lisätietoja hankkeen verkkosivulta www.paperittomat.fi.

Myös paperittomalla on oikeuksia

Jokaisella ihmisellä, myös paperittomalla on perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia, joihin Suomi on useissa kansainvälisissä sopimuksissa sitoutunut. Suomen perustuslaissa säädetään jokaiselle, myös paperittomalle, kuuluvista ihmisoikeuksista. Paperittomien oikeudet eivät tällä hetkellä toteudu Suomessa riittävän hyvin. 

Lisätietoja hankkeesta:
Projektikoordinaattori Meri Korniloff p. 045-843 7979
etunimi.sukunimi@pakolaisneuvonta.fi

Oikeudellista neuvontaa puhelimitse: 
p. 045-237 7104
Hankkeen lakimies päivystää maantantaisin klo 15-16

www.paperittomat.fi


paperittomat_220px.png
muuttoliikkeessa_banneri.jpg
facebook_pan_2.png
10_vaitetta_ja_faktaa_banneri.jpg
10_faktaa_banneri_FI.jpg
ecre_logo.png
unhcr_w160px_logo.jpg