Järjestöjen yhteinen kannanotto: Kolme vuotta tilapäisen suojelun käyttöönotosta – on aika löytää kestävämpiä ratkaisuja 

Tasan kolme vuotta sitten EU:n jäsenvaltiot tekivät päätöksen ottaa tilapäisen suojelun mekanismi käyttöön Ukrainan sotaa paenneille ihmisille. Hyökkäyssodan pitkityttyä on kuitenkin tarpeen etsiä pidempiaikainen ratkaisu, jotta sotaa paenneet ihmiset voivat rakentaa elämäänsä uudelleen kestävälle pohjalle. Pakolaisneuvonta on allekirjoittanut yhdessä 108 eurooppalaisen ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestön kanssa kannanoton, jossa pyydämme EU:ta ja sen jäsenvaltioita löytämään kestävämmän ratkaisun Ukrainasta paenneiden ihmisten auttamiseksi.

Ongelmia puhelinvaihteen kanssa – Problems with our phone system

Pakolaisneuvonnan puhelinvaihde ei valitettavasti tällä hetkellä toimi normaalisti. Selvitämme ongelmaa ja tiedotamme heti, kun tilanne palautuu normaaliksi. Saat meihin toistaiseksi yhteyden soittamalla numeroon 045 635 1050. Pahoittelemme tilanteesta aiheutunutta vaivaa asiakkaillemme. We are currently having problems with our phone system. We are currently investigating the issue and will provide an update as soon as the […]

Yhteinen kannanotto: EU:n on kiellettävä kaupankäynti Israelin laittomien siirtokuntien kanssa miehitetyillä palestiinalaisalueilla

Pakolaisneuvonta vaatii yhdessä 162:n muun kansalaisjärjestön kanssa EU:ta kieltämään kaiken kaupankäynnin ja liiketoiminnan Israelin laittomien siirtokuntien kanssa miehitetyillä palestiinalaisalueilla. Allekirjoitettu kannanotto toimitettiin tiistaina 4.2.2025 Euroopan komission puheenjohtajalle.

TOIMINNANJOHTAJALTA: VAIHERIKKAAN SYKSYN JÄLKEEN VALOA TUNNELIN PÄÄSSÄ

Mennyt syksy on ollut Pakolaisneuvonnan tulevan vuoden rahoituksen osalta varsinaista vuoristorataa. Toiminnanjohtajamme Pia Lindfors kirjoittaa vaiherikkaasta syksystä, johon on kuulunut paitsi rahoitusleikkauksia ja epävarmuutta, myös ennennäkemätöntä tukea Pakolaisneuvonnan työlle haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten puolustamiseksi.

Yhteinen kannanotto: 10 askelta, jolla EU voi taata kestävät ja oikeusperustaiset turvapaikkajärjestelmät

Hiljattain julkistettujen maahan saapumisen estämiseen, palautusten nopeuttamiseen ja kolmansien maiden kanssa tehtävän yhteistyön syventämiseen pyrkivien suunnitelmien valossa 46 kansalaisjärjestöä vaatii, että EU ja sen jäsenvaltiot kunnioittavat ihmisoikeuksia ja turvaavat maailmanlaajuisen pakolaisjärjestelmän.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta surullinen päätös Pakolaisneuvonnan asiakasperheelle

EIT:n mukaan Suomen päätös jättää perheen isälle oleskelulupa myöntämättä toimeentuloedellytyksen vuoksi ei loukannut turvapaikat saaneiden eritrealaisnaisen ja hänen kolmen lapsensa oikeutta perhe-elämän suojaan. Pakolaisperheen isä ei siis pääse Suomeen ainoastaan siitä syystä, että yksin kolmen lapsen kanssa Suomeen tulleella äidillä ei ole riittävästi tuloja.

Turvapaikan hakeminen ei ole rikos – säilöönoton lisäämistä koskevista muutoksista luovuttava

Pakolaisneuvonnan 18. syyskuuta käynnistyneessä vetoomuskampanjassa vaaditaan, että säilöönoton lisäämistä koskevista muutoksista luovutaan ja että lasten ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten säilöönotto kielletään kokonaan.

Järjestöt peräänkuuluttavat hallitukselta antirasistista politiikkaa ja yhdenvertaisuutta edistävää lainsäädäntöä

Hallitus sanoo olevansa sitoutunut puuttumaan syrjintään ja kitkemään rasismia kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Käytännössä hallituksen politiikka kuitenkin syventää rakenteellista rasismia ja syrjintää. 28 järjestöä peräänkuuluttaa hallitukselta antirasistista politiikkaa ja yhdenvertaisuutta edistävää lainsäädäntöä yksittäisten yhdenvertaisuustoimien sijaan.

OIKEUSMINISTERIÖ LAKKAUTTAA PAKOLAISNEUVONNAN AVUSTUKSEN

Valtiovarainministeriön talousarvioehdotus vuodelle 2025 julkaistiin viime perjantaina 9. elokuuta. Ehdotuksen mukaan oikeusministeriö lakkauttaa kokonaan Pakolaisneuvonnan avustuksen. Kyse on 300 000 eurosta vuodessa, mikä on valtava osa budjetistamme. Valtionavustus – yksittäisten lahjoittajien tuen lisäksi – on turvannut Pakolaisneuvonnan toiminnan jatkumisen tilanteessa, jossa järjestön perinteinen rahoituspohja on romahtanut.

Eurooppalaisten järjestöjen yhteiskannanotto: EU-maiden kannettava vastuunsa turvapaikanhakijoista ja turvattava oikeus suojeluun EU:n alueella

To ensure that refugees can access protection, states must guarantee the right to seek and enjoy asylum anduphold their commitments to the international refugee protection system. This obligation applies to all EU Member States under Article 18 of the EU Charter of Fundamental Rights. Yet, the recent and increasing attempts by the EU and its […]