Yhteinen kannanotto: 10 askelta, jolla EU voi taata kestävät ja oikeusperustaiset turvapaikkajärjestelmät

Hiljattain julkistettujen maahan saapumisen estämiseen, palautusten nopeuttamiseen ja kolmansien maiden kanssa tehtävän yhteistyön syventämiseen pyrkivien suunnitelmien valossa 46 kansalaisjärjestöä vaatii, että EU ja sen jäsenvaltiot kunnioittavat ihmisoikeuksia ja turvaavat maailmanlaajuisen pakolaisjärjestelmän.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta surullinen päätös Pakolaisneuvonnan asiakasperheelle

EIT:n mukaan Suomen päätös jättää perheen isälle oleskelulupa myöntämättä toimeentuloedellytyksen vuoksi ei loukannut turvapaikat saaneiden eritrealaisnaisen ja hänen kolmen lapsensa oikeutta perhe-elämän suojaan. Pakolaisperheen isä ei siis pääse Suomeen ainoastaan siitä syystä, että yksin kolmen lapsen kanssa Suomeen tulleella äidillä ei ole riittävästi tuloja.

Turvapaikan hakeminen ei ole rikos – säilöönoton lisäämistä koskevista muutoksista luovuttava

Pakolaisneuvonnan 18. syyskuuta käynnistyneessä vetoomuskampanjassa vaaditaan, että säilöönoton lisäämistä koskevista muutoksista luovutaan ja että lasten ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten säilöönotto kielletään kokonaan.

Järjestöt peräänkuuluttavat hallitukselta antirasistista politiikkaa ja yhdenvertaisuutta edistävää lainsäädäntöä

Hallitus sanoo olevansa sitoutunut puuttumaan syrjintään ja kitkemään rasismia kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Käytännössä hallituksen politiikka kuitenkin syventää rakenteellista rasismia ja syrjintää. 28 järjestöä peräänkuuluttaa hallitukselta antirasistista politiikkaa ja yhdenvertaisuutta edistävää lainsäädäntöä yksittäisten yhdenvertaisuustoimien sijaan.

OIKEUSMINISTERIÖ LAKKAUTTAA PAKOLAISNEUVONNAN AVUSTUKSEN

Valtiovarainministeriön talousarvioehdotus vuodelle 2025 julkaistiin viime perjantaina 9. elokuuta. Ehdotuksen mukaan oikeusministeriö lakkauttaa kokonaan Pakolaisneuvonnan avustuksen. Kyse on 300 000 eurosta vuodessa, mikä on valtava osa budjetistamme. Valtionavustus – yksittäisten lahjoittajien tuen lisäksi – on turvannut Pakolaisneuvonnan toiminnan jatkumisen tilanteessa, jossa järjestön perinteinen rahoituspohja on romahtanut.

Eurooppalaisten järjestöjen yhteiskannanotto: EU-maiden kannettava vastuunsa turvapaikanhakijoista ja turvattava oikeus suojeluun EU:n alueella

To ensure that refugees can access protection, states must guarantee the right to seek and enjoy asylum anduphold their commitments to the international refugee protection system. This obligation applies to all EU Member States under Article 18 of the EU Charter of Fundamental Rights. Yet, the recent and increasing attempts by the EU and its […]

Amnesty ja Pakolaisneuvonta: Poikkeuslain hylkääminen on ainoa oikeusvaltioperiaatteen mahdollistama ratkaisu

Amnesty ja Pakolaisneuvonta vetoavat kansanedustajiin, jotta he äänestäisivät poikkeuslakia vastaan ja turvaisivat Suomen säilymisen oikeusvaltiona.

Yhteiskannanotto: rauha tuo vähemmistöille turvaa –vähemmistöjen oikeudet ovat uhattuna konflikteissa

Ihmisoikeuksien merkitys ja ihmisarvon puolustaminen korostuvat aikana, jolloin epävarmuus ja konfliktit koettelevat kaikkia, mutta etenkin jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä. Siksi me, 21 kansalaisjärjestöä, otamme kantaa kaikkien niiden puolesta, jotka ovat erityisen haavoittuvaisessa asemassa juuri nyt ja joihin kohdistuu erityisiä väkivaltaisia toimia. Konflikteissaerityisen haavoittuvia ihmisryhmiä ovat usein naiset, lapset, eri tavoin vammaiset henkilöt, etnisiin […]

Järjestöt: Hallituksen politiikka uhkaa syventää rasismia ja syrjintää

Useat viimeaikaiset lakiesitykset, hallitusohjelman linjaukset sekä keskeisten päättäjien ulostulot uhkaavat syventää rakenteellista rasismia Suomessa. Rasismin vastaisella viikolla 33 ihmisoikeustyötä tekevää järjestöä peräänkuuluttaa hallitukselta rasismin vastaisia toimia sekä perus- ja ihmisoikeusvelvoitteiden noudattamista.

The EU must provide future-proof solutions for people displaced from Ukraine

Pakolaisneuvonta ja 130 muuta eurooppalaista järjestöä vaatii kannanotossa EU:ta toimimaan välittömästi varmistaakseen, että Ukrainasta paenneilla ihmisillä olisi mahdollisuus jäädä EU:hun, kun heidän tilapäinen suojelunsa päättyy.