TOIMINNANJOHTAJALTA: VAIHERIKKAAN SYKSYN JÄLKEEN VALOA TUNNELIN PÄÄSSÄ

Mennyt syksy on ollut Pakolaisneuvonnan tulevan vuoden rahoituksen osalta varsinaista vuoristorataa. Toiminnanjohtajamme Pia Lindfors kirjoittaa vaiherikkaasta syksystä, johon on kuulunut paitsi rahoitusleikkauksia ja epävarmuutta, myös ennennäkemätöntä tukea Pakolaisneuvonnan työlle haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten puolustamiseksi.

Syksy on ollut Pakolaisneuvonnan tulevan vuoden rahoituksen osalta varsinaista vuoristorataa. Elokuussa oikeusministeriön kautta myönnetty valtionavustus esitettiin lakkautettavaksi kokonaan, ja jouduimme aloittamaan hätäkeräyksen toimintamme pelastamiseksi. Syyskuussa hallituksen budjettiriihessä avustus kuitenkin palautettiin valtion talousarvioon, vaikkakin yli 40 prosentilla leikattuna. Heti seuraavana päivänä saimme puolestaan kuulla sosiaali- ja terveysministeriön alaisen STEA:n avustusleikkausten kohdentamisesta erityisesti oikeudelliseen neuvontaan eli juuri siihen, mitä Pakolaisneuvonta avustuksella tekee.

Koko syksyn olemme varautuneet siis järjestön vaikuttamistyöhön ja viestintään kohdistuvaan, vähintään yli 125 000 euron leikkaukseen ja sen lisäksi mahdolliseen, jopa yli 300 000 euron leikkaukseen, joka kohdistuisi nimenomaan tarjoamaamme maksuttomaan oikeudelliseen neuvontaan.

Joulukuussa olemme saaneet kuitenkin huojentavia uutisia. Vielä varmistumattoman avustusehdotuksen mukaan STEA-avustusta leikataan kyllä merkittävästi, lähes 43 000 euroa, mutta kuitenkin vähemmän kuin pelkäsimme. Lisäksi viime viikolla kuulimme, että eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mietinnössä lisättiin oikeusministeriön avustukseemme 100 000 euroa. Näin ollen aiemmin ilmoitettu 125 000 euron leikkaus vaikuttamistyöhömme supistuu lopulta 25 000 euroon.

Kun tiedämme, minkälaisessa kurimuksessa järjestöt tällä hetkellä ovat, voi Pakolaisneuvonnan rahoitustilannetta ensi vuoden osalta leikkauksista huolimatta kutsua torjuntavoitoksi. Siitä iso kiitos kuuluu tukijoillemme ja sidosryhmillemme, jotka ovat tukeneet meitä rahallisesti sekä tehneet konkreettista yhteistyötä kanssamme esimerkiksi juuri oikeudellisen neuvonnan parissa ja toisaalta asiantuntija- ja vaikuttamistyössämme.

Sadat ihmiset ovat osallistuneet heti elokuun uutisten jälkeen käynnistämäämme hätäkeräykseen yhteensä yli 78 000 eurolla. Oikeudelliseen neuvontaan kohdistuvien leikkausten paikkaamiseksi käynnistettyyn joukkorahoituskampanjaan on lähtenyt mukaan kahdessa viikossa yli 200 ihmistä.

Tuntuu todella hienolta, että työllemme on näin vahvaa ja laajaa tukea niin yksittäisiltä kansalaisilta, sidosryhmiltä kuin myös päättäjiltä. Teidän ansiostanne työmme jatkuu ensi vuonna.

Pia Lindfors

Kirjoittaja on Pakolaisneuvonnan toiminnanjohtaja