Afganistanin tilanne vaatii Suomelta pikaisia toimia

Afganistanin synkät uutiset ovat viime päivinä ylittäneet uutiskynnyksen myös Suomessa. Ääriliike Taliban on ottanut vallan ja hallitsee nyt Afganistania. Tämä on ennen kaikkea inhimillinen tragedia: Taliban-liike on tunnettu mittavista ihmisoikeusloukkauksista, kuten mielivaltaisista teloituksista, naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja naisten ja tyttöjen perusoikeuksien polkemisesta.

Afganistanin epävakaa tilanne on ollut kansainvälisen yhteisön ja Suomen viranomaisten tiedossa jo pitkään. Lähes 20 vuotta kestäneen kriisinhallintaoperaation aikanakin Taliban on hallinnut laajoja alueita maassa. Viimeisen vuoden aikana väkivalta on lisääntynyt ja kansainvälisten joukkojen vetäytymisen alettua Taliban on vallannut lisää alueita nopealla tahdilla. Jo kesäkuussa ääriliikkeen hallussa oli yli 50 Afganistanin yhteensä 370 piirikunnasta.

Näistä tiedoista ja Pakolaisneuvonnan ja muiden järjestöjen vaatimuksista huolimatta Suomi on käännyttänyt kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita Afganistaniin viimeksi kesäkuussa. Lisäksi Migrin afganistanilaisille turvapaikanhakijoille tekemiä kielteisiä päätöksiä on annettu tiedoksi vielä elokuussa. Tämä ei ole hyväksyttävää. Maan hallinnon lopullisen romahduksen nopeus on ehkä ollut yllättävä – mutta siviileihin kohdistuvien ihmisoikeusloukkausten ja vainon laajuus sekä tilanteen jatkuva heikkeneminen ovat olleet tiedossa jo vuosia.

Suomen hallitus on ilmoittanut, että Afganistanista voidaan ottaa Suomeen 170 henkilöä (Suomen, EU:n tai Naton palveluksessa työskennelleitä afganistanilaisia ja heidän perheenjäseniään). Suomen tulee kuitenkin auttaa paitsi kaikkia Suomen kanssa yhteistyötä tehneitä, myös turvapaikkapäätöstä odottavia afganistanilaisia sekä Suomesta kansainvälistä suojelua saaneiden afganistanilaisten perheenjäseniä.

Afganistanilaisten perheenyhdistämisestä on Suomessa tehty lähes mahdotonta. Normaalioloissakin perheenyhdistämisprosessi on hidas, kallis ja usein myös vaarallinen. Tässä tilanteessa Suomen tulee pikaisesti myöntää humanitaariset viisumit Suomesta kansainvälistä suojelua saaneiden afganistanilaisten perheenjäsenille, jotta he pääsevät turvaan ja hakemaan suojelua Suomesta käsin.

On myös selvää, että turvapaikkapäätöstä tällä hetkellä odottavat afganistanilaiset tarvitsevat suojelua. Afganistanilaisten turvapaikkahakemukset tulee käsitellä viipymättä ja kielteisten päätösten tiedoksianto afganistanilaisille tulee lopettaa.

Lisätietoja:
Pia Lindfors, toiminnanjohtaja, Pakolaisneuvonta ry
puh. 050 366 5942
pia.lindfors(at)pakolaisneuvonta.fi