Suomen kannettava vastuu Välimereltä pelastettavien ihmisten auttamisessa

Välimeren humanitäärinen kriisi jatkuu. Turvaa hakevia ihmisiä on edelleen viikosta toiseen merihädässä ilman riittäviä määriä vettä, ruokaa tai terveydenhuoltoa.

Pakolaisneuvonta vetoaa Suomen hallitukseen, jotta Suomi toimisi yhteistyön ja solidaarisuuden hengessä niin Eurooppaan saapuvia ihmisiä kuin Euroopan etelärajalla olevia valtioitakin kohtaan. Olemme yhdessä muiden kansalaisjärjestöjen kanssa lähettänyt kirjeen Pohjoismaiden ja Baltian valtioiden päättäjille, jotta myös nämä valtiot toimisivat nopeasti Välimeren kriisin ratkaisemiseksi.

Euroopan valtioiden on taattava ihmisten turvallinen pääseminen maihin ja turvapaikkaprosessin piiriin. Samaan aikaan vastuu Euroopan valtioiden välillä on jaettava, jotta voidaan välttää samanlaiset kriisit, joita nyt nähdään esimerkiksi Kreikan ylikuormitetuilla pakolaisleireillä.

Meillä Pohjoismaissa ja Baltiassa on mahdollisuus auttaa turvaa hakevia ihmisiä.

Vetoamme yhdessä allekirjoittaneiden kansalaisjärjestöjen kanssa valtioitamme osallistumaan Maltassa aiemmin tänä vuonna sovittuun väliaikaiseen menettelyyn Välimereltä pelastettavien turvapaikanhakijoiden jakamiseksi Euroopassa.

Ratkaisu ei ole täydellinen, mutta ihmisten auttamisella on kiire.

Lue koko kirje englanniksi tästä (pdf).

Kirjeen allekirjoittaneet järjestöt